Herpen, 11 november 2023

18 Tips voor een onbezorgde winterslaap!

Waar moet ik aan denken als ik mijn camper winter klaar ga maken? Met de kortere dagen en koudere temperaturen in het vooruitzicht, is het tijd om uw camper winterklaar te maken. Of u nu van plan bent om de winter door te brengen op een camping of uw camper voor langere tijd te stallen, dit artikel biedt 18 handige tips om u op weg te helpen.

Eura Mobil camperbus in sneeuw

Kamperen of stallen?

Voordat u begint met het winterklaar maken van uw camper, moet u beslissen of u van plan bent om in de winter te kamperen of uw camper te stallen tot het voorjaar.

Het is belangrijk om te weten welke voorbereidingen nodig zijn, afhankelijk van uw keuze. Dit artikel helpt u om uw camper klaar te stomen voor een lange winter in de stalling.


De eerste stappen voor de diepe winterslaap

Wanneer u ervoor kiest om de camper voor de winter te stallen zijn er een paar essentiële stappen die u moet nemen. Met de checklist hieronder is uw camper klaar voor zijn winterslaap. Voor u aan de camper begint moet u eerst de volgende stappen ondernemen:

 • Geschikte Staanplaats Vinden: Parkeer uw camper in een verwarmd gebouw, een onverwarmde schuur, garage, hal, of in de openlucht. Zorg ervoor dat de gekozen locatie geschikte veiligheidsmaatregelen biedt.
 • Technische Documentatie: Neem de tijd om de technische documentatie te raadplegen voordat u de camper klaarmaakt voor de winter. Zo kunt u eventuele technische keuringen vooraf regelen.

9 tips voor Motor en Chassis

Nu u een geschikte staanplaats heeft gevonden en de eventuele nodige technische keuringen heeft geregeld kunt u aan de camper beginnen. Om er zeker van te zijn dat u niks vergeet kunt u het beste buiten beginnen.

 1. Elektrische Installatie: Sluit de camper aan op 230 V als de stalling dit toestaat, wanneer dit niet toegestaan is ga naar stap 2.
 2. Boordaccu: Koppel de boordaccu los als de camper buiten staat, laad deze regelmatig op om diepontlading te voorkomen.
 3. Banden: Plaats bokken onder de assen of verhoog de bandenspanning met 0,5 tot 1 bar om vervorming te voorkomen.
 4. Dieselbrandstof: Vul de dieseltank met winterdiesel en rijd een korte afstand om de leidingen te vullen en condensvorming te voorkomen.
 5. Koelsysteem: Controleer het koelsysteem op bevriezingsbescherming en laat eventuele lekkages repareren.
 6. Ruitenwissers: Haal de rubbers van de ruit af, bijvoorbeeld door er een kurk of een ander vriesvrij object tussen te plaatsen. Dit voorkomt vervorming van de bladen.
 7. Ruitensproeiervloeistof: De ruitensproeiervloeistof is in de zomer anders samengesteld dan in de winter. Let ook hier op de minimale temperatuur waartegen beschermd wordt.
 8. Stelpoten: Zijn er uitdraaisteunen aanwezig? Gebruik deze wanneer de stalling dit toestaat, maar zorg er voor dat deze goed ingevet zijn.
 9. Reiniging en onderhoud: Reinig de buitenkant zorgvuldig om vuil te verwijderen. Repareer eventuele lakbeschadigingen en gebruik geschikte onderhoudsproducten.

9 tips voor Het Woongedeelte

Nu u een geschikte staanplaats heeft gevonden en de eventuele nodige technische keuringen heeft geregeld kunt u aan de camper beginnen. Om er zeker van te zijn dat u niks vergeet kunt u het beste buiten beginnen.

 1. Handrem en Versnelling: Voorkom problemen door de handrem niet langdurig te gebruiken en de versnelling in 'zijn vrij' te zetten.
 2. Watertanks en Leidingen: Tap al het water uit de tanks en leidingen, inclusief de afvalwatertank, af om bevriezing te voorkomen. Reinig de drinkwaterinstallatie grondig en gebruik geschikte schoonmaak- en desinfectiemiddelen.
 3. Toilet: Maak het chemisch toilet leeg en schoon. Berg de flessen toiletvloeistof vorstvrij op. Laat de afsluit schuif open staan. Draai ook de dop van de schenktuit los om de afvaltank te ventileren.
 4. Gasflessen: Koppel de gasflessen los en sluit ze af met veiligheidsdoppen. Volg lokale regelgeving met betrekking tot opslag, en haal indien nodig de gasflessen uit het voertuig.
 5. Kasten, kussens en gordijnen: Leg kussens op een droge plek of berg ze thuis op. Sluit de gordijnen of berg ook deze thuis op. Zorg er voor dat alle kasten goed gesloten zijn en er geen levensmiddelen in de camper blijven liggen.
 6. Elektrische Apparaten: Berg elektrische apparaten, die niet goed tegen lage temperaturen kunnen, thuis op.
 7. Tv: Tv's kunnen in de camper blijven, maar controleer of uw model bestand is tegen zeer lage temperaturen. Als dit niet het geval is berg deze thuis op.
 8. Ventilatie: Laat alle ruimten open staan, ook de koelkast. Zorg voor voldoende ventilatie, vergeet niet de horren tegen ongedierte.
 9. Interieur: Maak het interieur grondig schoon, berg textiel op een droge plaats op en zorg ervoor dat kasten leeg zijn. Laat geen levensmiddelen in de camper achter. Muizen vinden alles.

U bent klaar voor de winter!

Dankzij deze tips doorstaat uw camper de winter niet alleen goed voorbereid, maar is hij ook klaar voor het volgende avontuur. We wensen u een succesvolle voorbereiding op de winter en een veilige reis wanneer u uw camper weer wekt uit zijn winterslaap!

Naar boven